Tuesday, February 3, 2009

My Girl is Growing Up

Sometimes is quite challenging for me to bring up my 4 growing up teenagers. Mimi now 11 going 12 this May, Acik just got 13 last 12th December. Angah is now becoming a handsome young man 16 going 17 by next month and Along my eldest 18 going 19 by this August.

Each of these kids have their own character. Not counting their kerenah and temperamental "angin". But I love them all but sometimes I also wonder, why they become my kids because they don't act the way I did when I was their age before.

Anyway amongst them, Mimi is the one whom I had to pay extra attention. Not only that she is the only girl but she need the most attention. Kadang-kadang kesian juga tengok dia. I don't alway give her the permission to go out alone even during the day light.

She always complain. "Ayah ni selalu tak bagi Mimi keluar. Acik tu takpe." And my usual answer was, "Mimi kan kecik lagi. Mimi lah anak perempuan ayah sorang. Kalau apa-apa hal kan Mimi jugak susah."

Anyway last night was the night before she goes to bed, she ask me questions that actually only "a mother" should be the one who answer all her questions. Guess what? This is the moment that I was afraid if she ask. But I have prepared myself all the answers because I know the time will come.

Here the question goes:
Mimi : Ayah kalau perempuan datang period, dia tak boleh sentuh lelaki ke?

Ayah : (pening kepala juga pikirkan .. macamana lak pulak budak ni tiba-tiba tanya soalan cepumas???) Anyway my answer was : Kalau adik beradik atau ayah boleh sentuh.

Mimi : Tapi Ustazah kata tak boleh.

Ayah : Itu kalau dia dah kahwin, memang dia tak boleh bersama dengan suami dia.

Mimi : Sebab apa?

Ayah : Sebab masa period, dia keluar darah kotor dia.

Mimi : Abis tu mengapa pulak dia kotor. Ada bau ya?

Ayah : (Lagi pening kepala nak jawab. Tapi kalau tak jawab nanti lagi dia confuse). Ya lah darah yang keluar tu darah yang kotor . Sebab tu dia kena keluar dari badan perempuan.

Mimi : Abis tu kalau dia
dah kahwin, apa salahnya dia tidur dengan suami dia.


Ayah : (Help me.. help me!!!! Tapi terpakse jugak berterus terang). Boleh tapi takut kalau dia bersetubuh dengan suami dia. (Nasib baik dia tak tanya soalan yg paling cepumas... apa bersetubuh tu ayah.. pengsan ayah dia nak jawab hehehe..)
Mimi : Berapa lama orang tu datang haid yah?Ayah : Dalam 5 hari atau 7 hari kot.
Ayah : (Tukat topic cepat-cepat.) Kawan Mimi ada tak yang dah datang haid?

Mimi : Dah ada dah.

Ayah : Mimi tanya lah dia macamana pengalaman dia. Mimi nak kena spare tuala wanita dalam beg sekolah tau. Just in case kalau Mimi datang period kat sekolah. Mimi kena belajar macamana nak cuci bende tu dan jangan buang merata-rata. Lepas cuci bungkus dalam kertas dan baru buang tau. Belajar kat bibik macamana nak cuci bende tu.


Mimi : Ok.
Mimi : Ayah...apa nama nya kalau orang tu sakir perut bila dia datang haid yah?

Ayah : Sengugut..(or something sounds like that).
Mimi : Abis tu macamana? Kena makan ubat ke?
Ayah : Ya lah.. makan lah panadol ke? (Agak nya lah kan.. mana gue tahu). Ok lah Mimi. Ayah dah ngantuk ni. Mimi tidur dulu. Nanti tanya lah Teh ke, Anjang ke, Ustazah Mimi ke ok?
Mimi : Ok
Ayah : (dalam hati .. lega sikit aku????)

But I'm very sure she will ask some more. Especially during the first time when she'll have it.

But sometimes terpikir jugak.. alangkah baik nya kalau ada seorang wanita disisi aku supaya dia tolong jawab soalan-soalan cepumas ni kan???? kan??? Tapi buka selalu pun dia akan tanya kan?. So why hurry to get a wife hehehee.. I will survive .... for now. Bak macam Gloria Gaynor kata.....


I Will Survive - Gloria Gaynor

1 comment:

SingleIncomeMUM said...

sometimes kita rasa mendapatkan mak atau bapak baru akan mengsolve problem yang kecil-kecil begini..... tapi kita tak sure kalau dengan menggantikan tempat ibu/bapa yang void itu akan mengcreate problem yang lain.. yang mungkin lebih critical...itulah ketakutannyer...

May Allah give you the best!